3 Elektrotechnieken

Modernisering

Elektrotechnieken stemt overeen met de “oude” studierichting “tso Elektriciteit Elektronica”.

Beschrijving leerlingenprofiel

Elektrotechnieken is een studierichting die uitermate geschikt is voor leerlingen met interesse in technologie en in het bijzonder in residentiële, tertiaire en industriële elektrische toepassingen. In deze studierichting werken leerlingen niet alleen met hun hoofd, maar gaan ze ook aan de slag met toepassingen in technische realisaties. Ze maken o.a. kennis met verschillende materialen, gereedschappen en technieken en ontwerpen en realiseren constructies en/of installaties, al dan niet met behulp van ICT.

Korte inhoud studierichting

Elektrotechnieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit binnen het STEM-domein. De leerlingen ontwikkelen onderzoekend en contextgericht inzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: elektriciteit-elektronica, mechanica, fluïdomechanica en thermodynamica. Ze denken in functie van het proces en zijn technologisch vaardig in huishoudelijke en niet-huishoudelijke elektrische installaties, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, (de)montage technieken, onderhoudstechnieken en diagnose van elektrische installaties.

Wat hierna

Wat na de tweede graad?

De studierichting is inhoudelijk verwant met de volgende studierichtingen in de 3de graad, dubbele finaliteit:

  • Elektronicatechnieken

  • Elektrotechnieken

  • Industriële ICT (aangeboden bij Gito Tervuren)

Wat na de derde graad Industriële ICT?

Een logische vervolgopleiding in het hoger onderwijs is een bachelor opleiding in Industriële wetenschappen en Technologie ( Elektronica-ICT) of Handelswetenschappen en bedrijfskunde (Toegepaste informatica).