Cultuur

Op de cultuuragenda van dit schooljaar staan alvast 3 theatervoorstellingen gepland, eentje per graad.. En uiteraard, last but not least: ons eigen aperitiefconcert voor én door de leerlingen. De eerste stap richting een permanente theatergroep op school? Wordt hoe dan ook vervolgd…

1ste graad - januari 2022

SHAKIRA & CHIKARA

Shakira is een Arabische naam voor meisjes.Shakira betekent ‘dankbaar’.Chikara is een Japanse naam voor jongens. Chikara betekent ‘(gebruik maken van de) kracht (van een ander)’.

Shakira & Chikara is een beeldend, muzikaal en surrealistisch verhaal. Een verhaal dat begint met een punt. Een punt wordt een lijn, een klank, méér lijnen, een tekening, een symbool, een woord, een zin, nog meer zinnen, een gesprek, een vriendschap, een ruzie, een leven. Het leven van Shakira & Chikara.

Twee mensen, elk met een andere culturele rugzak, komen samen door het toeval. Iets waar Shakira dankbaar voor is. Samen trekken ze naar “het land waar de zon in de zee gaat zwemmen”, als eerbetoon aan Chikara’s overleden grootmoeder. Het wordt een tocht met verrassende gewoontes en vreemde mythes. Met een heks met drie gezichten, als orakel van het verleden, het heden en de toekomst. Met pakmannen. Maar ook met Ampersand, een mysterieus iemand met al even mysterieuze verhalen. Met kleine rituelen en groot verdriet, nemen ze samen afscheid van hun meest dierbaren.

Shakira & Chikara gaat over het elkaar proberen én kunnen begrijpen, ook wanneer we elkaar totaal niet verstaan. Over de schoonheid van vreemde gewoontes en tradities. Over het op zoek gaan naar de kracht van die vreemde ander maar ook naar de nuance in jezelf.

2de graad - mei 2022

TERMINATOR TOO

In ‘Terminator Too’ dompelen makers Robbert Vervloet en Ephraïm Cielen zich onder in de wereld van Hollywood-blockbusters.

Op scène creëren ze een eigen universum waarin ze zelf de helden zijn. In een gebricoleerde stijl leggen twee broers de stereotiepe mechanismen bloot van het medium film. Met zelfgemaakte special effects, kostuums uit cornflakesdozen, tekstfragmenten uit populaire (actie)films van vroeger en nu, spectaculaire gevechtschoreografieën en een vers gecomponeerde soundtrack maken ze hun eigen film, de ultieme vlucht uit de realiteit. Maar gaandeweg ontstaat er steeds meer spanning tussen de twee mannen en neemt de buitenwereld een steeds grotere rol in.

‘Terminator Too’ toont het perspectief van twee volwassen mannen die op haast maniakale wijze blijven vasthangen aan de helden van hun jeugd, zich te pletter amuseren maar niet steeds helemaal 'in touch with reality'

zijn. ‘Terminator Too’ is een ode aan de fantasie, een uitnodiging tot ongebreidelde creativiteit, vol humoristische referenties aan de hedendaagse beeldcultuur. Maar onderhuids schuilt een grimmige ondertoon. Wie zijn die mannen? En waarom sluiten ze zich af van de buitenwereld?


3de graad - maart 2022

LE CHICON

"Hoe meer ge rechtdoor rijdt, hoe meer de poorten zich openen, hoe

dichter ge komt bij het oog van de storm. En net als ge denkt, het valt

hier nog wel mee, dan sluiten de poorten achter u en zit ge in Brussel.

Mensen van 't Lemmeke komen daar niet.

En ik,

ik sta daar tussen."


In ‘Le Chicon’ positioneert de jonge theatermaker Maxime Waladi zich in de ruimte tussen verleden en heden, geworteld in interculturele grond bezaaid met witloofkroppen en durumtarwe. Daar waar het gekende en het onbekende, de verwachtingen en de verlangens, het juk en de breekijzers tot een innerlijke verscheurdheid leiden.

Wat werp je van je af en wat wens je te koesteren?

Welke offers breng je en welke frisse impressies eigen je jezelf toe in het vormen van een gebalanceerde identiteit?

Terugblik naar vorig schooljaar 2020-2021

Covid gooide vorig jaar roet in het eten van ons cultuurprogramma. Zoals vele extra activiteiten moesten we dit jaar ook ons aperitiefconcert uitstellen naar volgend schooljaar. Maar tijden van crisis dwingen je om creatief om te springen met wat wél kan. Mevrouw Van Liedekerke bleef niet bij de pakken zitten en werkte voor elke maand een kleinschalige activiteit uit: helemaal coronaproof.


Januari
Woord: Poëzie

Zowel bekende gedichten, als herwerkte Franse liedjesteksten, als gedichten van de leerlingen werden gretig op de ramen geschreven. Gito Tervuren een sprankelend poëzieboek!

Februari
Dans: Jerusalema-challenge

Welke sport en kunsttak is er nu meer covidproof dan dans? De leerlingen van de derde graad leerden in de LO-lessen van mevrouw Colson het dansje van de Jerusalema-challenge aan. Dat werd voor de krokusvakantie door alle leerlingen op de speelplaats gedanst. Zelfs enkele leerkrachten waagden zich eraan… Dit alles als signaal tegen pesten en voor samenhorigheid en verbondenheid!

Maart
Beeldende kunst: Complimentenboom

Geen complimenten-dag in Gito Tervuren, wel complimentenmaand! Een houten boom, gemaakt door de leerlingen 2stem van meneer Rooms stond symbool voor “lief zijn voor elkaar”. De leerlingen konden enkele weken complimenten schrijven op de blaadjes van de boom. Op die manier kwam de boom in bloei, net zoals een mens kan groeien en ‘bloeien’ wanneer hij/zij een compliment krijgt. Lief zijn voor mekaar, dat is pas straf!

April
Muziek: Radio Gito

In april staat Radio Gito op het programma. Een activiteit waar leerlingen verzoeknummertjes kunnen aanvragen die op vrijdagmiddag gespeeld worden op de speelplaats onder begeleiding van presentatoren mevrouw Van Liedekerke en meneer Gaij. Als daar maar geen flashmob van komt…

Mei
Welzijn: Picknick

Fingers crossed dat de coronamaatregelen het toelaten! We plannen in mei immers per klasbubbel een picknick. De ideale gelegenheid om je klastitularis en klasgenoten op een ongedwongen manier te leren kennen en bij te praten.

Juni
Film: Cinematografische klasfoto's

Eentje voor de geschiedenisboeken… Geen betere manier om dit vreemde jaar af te sluiten dan met een creatieve klasfoto! Iedere klas krijgt de opdracht om een creatieve klasfoto te maken naar voorbeeld van een film die bij de klas past of de klas mooi representeert. Zet de creativiteit en inspiratie maar op play!

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

GITO Tervuren
meer dan een school!

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image